Dom učenika

dom 1

Adresa: Omladinske staze br.6
                                36210 Vrnjačka Banja

Telefon: (036) 611-632

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dom učenika predstavlja organizovanu i savremenu vaspitno-pedagošku ustanovu za smeštaj 85 učenika i njihov vaspitni, kulturni i sportski život. Nalazi se u neposrednoj blizini škole na udaljenosti od 270m. Zgrada Doma učenika je stara banjska vila koja se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i  nije nameski građena za smeštaj učenika ali je brojnim rekonstrukcijama i adaptacijama prilagođena za smeštaj i život učenika. Važnije mere adaptacije i opremanja Doma izvršene su u 2004. godini. Zamenjena je celokupna stolarija, postavljeni su novi radijatori, a uveden je gas za grejanje prostorija i vode. U 2005. godini uvodi se i video nadzor u celoj zgradi. Tokom novembra meseca 2011. godine izvršena je rekonstrukcija krova, potpuno je obnovljena fasada i urađeni su novi podovi u Domu. Tokom avgusta meseca 2014.godine izvršena je prva faza adaptacije tavanskog prostora doma čime je dobijena medijateka i tri sobe sa kupatilima, a tokom 2015. godine ovaj prostor je opremljen nameštajem i opremom i stavljen u funkciju. U istom periodu Dom je opremljen sa novim krevetima, stolovima za učenje, stolicama, ormarima, cipelarnicima i policama za knjige. U domu postoji WiFi internet i računari iz projekta Digitalna škola.

            Organizacija i pedagoški rad u Domu regulisani su Zakonom o učeničkom i studentskom standardu. Pedagoški rad obavljaju vaspitači koji su prisutni u domu 24h dnevno. Raspored rada vaspitača određuje upravnik doma učenika.

             U Domu je organizovano Pedagoško veće, koje čine direktor škole i vaspitno osoblje. Ono ima brojne zadatke, kao što su programiranje rada za godinu dana i za svaku vaspitnu grupu, organizovanje vaspitno-obrazovnog procesa, stimulacija i motivacija učenika, saradnja sa roditeljima, i dr.

            Organizacija vaspitno-obrazovnog procesa odvija se kroz tri celine:

 • Učenje i razvanje lične kompetentnosti učenika;
 • Razvijanje ličnosti i socijalnog saznanja učenika;
 • Problematika slobodnog vremena

         Domsko veće sačinjavaju direktor škole, vaspitači i predstavnici zajednice učenika. Ono se bavi mnogim pitanjima poboljšanja uslova života i rada u Domu, prati potrebe učenika za efikasnijim radom u sportskom i kulturno-zabavnom životu. Zajednica učenika zauzima se za bolji život i rad učenika u Domu, za vaspitne aktivnosti, jačanje odgovornosti i samoinicijative i druge vaspitne aktivnosti (sport, kulturno-zabavni život).

       Slobodne aktivnosti učenika odvijaju se u sekcijama, kao što su: literarna, recitatorska, folklorna, dramska, likovna, a i u sportskim aktivnostima: mali fudbal, šah, stoni tenis, košarka i odbojka. Takmičarski susreti sekcija i drugih oblika slobodnih aktivnosti domaca Srbije organizuju su na regionalnom i republičkom nivou. 

 

PODSETNIK ZA RODITELJE

Dolaskom u dom Vaše dete postaje i naše.

 Da bismo ga bezbolno i najlakše proveli kroz krize i teškoće na putu odvajanja od kuće i dolaska u novu sredinu, neophodno je da sarađujemo i međusobno poštujemo.

Molimo Vas da imate na umu sledeće preporuke:

 • U razgovoru sa detetom, iznesite mu svoje dileme i brige i pripremite ga za skoro odvajanje od kuće;
 • Posavetujte dete da se za sve nastale probleme i dileme uvek obrati vaspitaču;
 • Ukažite detetu na teškoće zajedničkog življenja, potrebu za tolerancijom i saradnjom sa onima sa kojima deli sobu, trpezariju, učionicu, kupatilo...
 • Porazgovarajte sa vaspitačem o svakom bitnom aspektu vezanom za zdravstveno stanje, slobodno vreme i učenje deteta;
 • Izuzetno je važno je da se da telefonom ili lično, bar jednom mesečno, informišete o detetu;
 • Obavezni ste da nam svaki put pismeno potvrdite da ste saglasni da Vaše dete noći kod prijatelja ili rođaka;
 • Obavezni ste da date saglasnost da Vaše dete želi da se zadrži van Doma nakon povečerja;
 • Ako se dete tokom boravka kod kuće razboli, molimo vas da nas o tome obavestite
 • Dok vaše dete ne upozna svoje drugove i način života u domu, neka ne donosi vredne i skupocene stvari
 • Pored ličnih stvari, obavezno poneti i zdravstvenu knjižicu, fotografiju (kao za l.k.) i po želji, svoju posteljinu.
 • Dužni ste da blagovremeno izvršavate svoje obaveze prema Domu (uplate za smeštaj i ishranu);

 

ON-LINE NASTAVA

Dragi učenici , u toku on-line nastave postoji mnogo toga što možemo uraditi zajedno. Najbitnije je da sačuvate vaše zdravlje i zdravlje vaših najbližih. U nastavku vam nudimo par korisnih linkova koje možete pogledati i koji vam mogu biti od koristi:

https://sr-rs.facebook.com/zamakkulture.vrnjackabanja

https://www.eucionica.rs/

https://www.360serbia.com/

https://www.youtube.com/watch?v=xYPJHb-e7Iw&feature=share&fbclid=IwAR1_SthDr1AuYb_17ulKmcLq02K-O2UCzGoM_38VSUW9Y9ZrkNz0SiUbSHc

http://www.batut.org.rs/index.php?content=2135

http://www.batut.org.rs/index.php?content=2090