Дом ученика

dom 1

Адреса: Омладинске стазе бр.6
36210 Vrnjačka Banja

Телефон: (036) 611-632

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Дом ученика представља организовану и савремену васпитно-педагошку установу за смештај 85 ученика и њихов васпитни, културни и спортски живот. Налази се у непосредној близини школе на удаљености од 270м. Зграда Дома ученика је стара бањска вила која се налази под заштитом Завода за заштиту споменика културе Краљево и није намески грађена за смештај ученика али је бројним реконструкцијама и адаптацијама прилагођена за смештај и живот ученика. Важније мере адаптације и опремања Дома извршене су у 2004. години. Замењена је целокупна столарија, постављени су нови радијатори, а уведен је гас за грејање просторија и воде. У 2005. години уводи се и видео надзор у целој згради. Током новембра месеца 2011. године извршена је реконструкција крова, потпуно је обновљена фасада и урађени су нови подови у Дому. Током августа месеца 2014.године извршена је прва фаза адаптације таванског простора дома чиме је добијена медијатека и три собе са купатилима, а током 2015. године овај простор је опремљен намештајем и опремом и стављен у функцију. У истом периоду Дом је опремљен са новим креветима, столовима за учење, столицама, ормарима, ципеларницима и полицама за књиге. У дому постоји WiFi интернет и рачунари из пројекта Дигитална школа.

Организација и педагошки рад у Дому регулисани су Законом о ученичком и студентском стандарду. Педагошки рад обављају васпитачи који су присутни у дому 24h дневно. Распоред рада васпитача одређује управник дома ученика.

У Дому је организовано Педагошко веће, које чине директор школе и васпитно особље. Оно има бројне задатке, као што су програмирање рада за годину дана и за сваку васпитну групу, организовање васпитно-образовног процеса, стимулација и мотивација ученика, сарадња са родитељима, и др.

Организација васпитно-образовног процеса одвија се кроз три целине:

 • Учење и развање личне компетентности ученика;
 • Развијање личности и социјалног сазнања ученика;
 • Проблематика слободног времена

Домско веће сачињавају директор школе, васпитачи и представници заједнице ученика. Оно се бави многим питањима побољшања услова живота и рада у Дому, прати потребе ученика за ефикаснијим радом у спортском и културно-забавном животу. Заједница ученика заузима се за бољи живот и рад ученика у Дому, за васпитне активности, јачање одговорности и самоиницијативе и друге васпитне активности (спорт, културно-забавни живот).

Слободне активности ученика одвијају се у секцијама, као што су: литерарна, рецитаторска, фолклорна, драмска, ликовна, а и у спортским активностима: мали фудбал, шах, стони тенис, кошарка и одбојка. Такмичарски сусрети секција и других облика слободних активности домаца Србије организују су на регионалном и републичком нивоу.

ПОДСЕТНИК ЗА РОДИТЕЉЕ

Доласком у дом Ваше дете постаје и наше.

Да бисмо га безболно и најлакше провели кроз кризе и тешкоће на путу одвајања од куће и доласка у нову средину, неопходно је да сарађујемо и међусобно поштујемо.

Молимо Вас да имате на уму следеће препоруке:

 • У разговору са дететом, изнесите му своје дилеме и бриге и припремите га за скоро одвајање од куће;
 • Посаветујте дете да се за све настале проблеме и дилеме увек обрати васпитачу;
 • Укажите детету на тешкоће заједничког живљења, потребу за толеранцијом и сарадњом са онима са којима дели собу, трпезарију, учионицу, купатило...
 • Поразговарајте са васпитачем о сваком битном аспекту везаном за здравствено стање, слободно време и учење детета;
 • Изузетно је важно је да се да телефоном или лично, бар једном месечно, информишете о детету;
 • Обавезни сте да нам сваки пут писмено потврдите да сте сагласни да Ваше дете ноћи код пријатеља или рођака;
 • Обавезни сте да дате сагласност да Ваше дете жели да се задржи ван Дома након повечерја;
 • Ако се дете током боравка код куће разболи, молимо вас да нас о томе обавестите
 • Док ваше дете не упозна своје другове и начин живота у дому, нека не доноси вредне и скупоцене ствари
 • Поред личних ствари, обавезно понети и здравствену књижицу, фотографију (као за л.к.) и по жељи, своју постељину.
 • Дужни сте да благовремено извршавате своје обавезе према Дому (уплате за смештај и исхрану);

ON-LINE НАСТАВА

Драги ученици , у току он-лине наставе постоји много тога што можемо урадити заједно. Најбитније је да сачувате ваше здравље и здравље ваших најближих. У наставку вам нудимо пар корисних линкова које можете погледати и који вам могу бити од користи:

https://sr-rs.facebook.com/zamakkulture.vrnjackabanja

https://www.eucionica.rs/

https://www.360serbia.com/

https://www.youtube.com/watch?v=xYPJHb-e7Iw&feature=share&fbclid=IwAR1_SthDr1AuYb_17ulKmcLq02K-O2UCzGoM_38VSUW9Y9ZrkNz0SiUbSHc

http://www.batut.org.rs/index.php?content=2135

http://www.batut.org.rs/index.php?content=2090