Извештај са излета "Лепоте Србије"
Одржан: 26.5.2024. године
Место реализације: Врњачка Бања- манастир Манасија- Деспотовац- водопад Лисине- Свилајнац- Крагујевац- Краљево- Врњачка Бања
Полазак у 8.00 часова- повратак у 20.00 часова
Историјско-географска секција је организовала излет за ученике 1. и 2. разреда. Циљ излета је био упознавање ученика са традицијом, културом и туристичким потенцијалом Поморавља.
- Манастир Манасија је задужбина Деспота Стефана Лазаревића (1395-1427), великог државника, витеза педа змаја, песника и филозофа.
- У Деспотовцу смо обишли манастирске копије - парк минијатура. На једном месту ученици су могли да виде манастире рашког, моравског и српско-византијског стила.
- Резерват природе Лисине, одушевио је многобројне туристе па и наше ђаке.
- У Свилајнцу су ученици факултативно посетили природњачки центар и имали ручак.
Све је прошло у најбољем реду.
Професори: Драган Париповић и Ивана Младеновић
Куварска секција
23. марта одржана је трећа по реду куварска секција, припремање јела коришћењем техника молекуларне гастрономије, у школској 2023/2024 години. Циљ часа био је обнављање техника желирање и сферификације као и прмена нових техника емулуговања и спумификације. Ученици трећег и четвртог разреда смера кулинарски техничар заједно су са наставником реконструисали грчку салата користећи предвиђене намирнице и поменуте технике како би припремили финални производ. Цео ток часа и све поступке забележила је редакција BBC-а која ће часове наше куварске секције презентовати својим читаоцима и гледаоцима на свом интернет проталу као и на њиховом званичним youtube каналу и инстаграм профилу.
Мастерклас за ученике матуранте образовних профила кувар, кулинарски техничар
У петак 15.03.2024.године у кабинету куварства школе одржан је Мастерклас за ученике матуранте образовних профила кувар, кулинарски техничар. Реализатор Мастеркласа је некадашњих ученик Школе, професор вештина у Виској хотелијерској школи у Београду, Младен Пршић.
Током двосатног мастеркласа, ученици су имали прилике да виде и активно учествују у припреми специјалитета примерско кухиње која им није свакидашња.