Izveštaj sa izleta "Lepote Srbije"
Održan: 26.5.2024. godine
Mesto realizacije: Vrnjačka Banja- manastir Manasija- Despotovac- vodopad Lisine- Svilajnac- Kragujevac- Kraljevo- Vrnjačka Banja
Polazak u 8.00 časova- povratak u 20.00 časova
Istorijsko-geografska sekcija je organizovala izlet za učenike 1. i 2. razreda. Cilj izleta je bio upoznavanje učenika sa tradicijom, kulturom i turističkim potencijalom Pomoravlja.
- Manastir Manasija je zadužbina Despota Stefana Lazarevića (1395-1427), velikog državnika, viteza peda zmaja, pesnika i filozofa.
- U Despotovcu smo obišli manastirske kopije - park minijatura. Na jednom mestu učenici su mogli da vide manastire raškog, moravskog i srpsko-vizantijskog stila.
- Rezervat prirode Lisine, oduševio je mnogobrojne turiste pa i naše đake.
- U Svilajncu su učenici fakultativno posetili prirodnjački centar i imali ručak.
Sve je prošlo u najboljem redu.
Profesori: Dragan Paripović i Ivana Mladenović
Kuvarska sekcija
23. marta održana je treća po redu kuvarska sekcija, pripremanje jela korišćenjem tehnika molekularne gastronomije, u školskoj 2023/2024 godini. Cilj časa bio je obnavljanje tehnika želiranje i sferifikacije kao i prmena novih tehnika emulugovanja i spumifikacije. Učenici trećeg i četvrtog razreda smera kulinarski tehničar zajedno su sa nastavnikom rekonstruisali grčku salata koristeći predviđene namirnice i pomenute tehnike kako bi pripremili finalni proizvod. Ceo tok časa i sve postupke zabeležila je redakcija BBC-a koja će časove naše kuvarske sekcije prezentovati svojim čitaocima i gledaocima na svom internet protalu kao i na njihovom zvaničnim youtube kanalu i instagram profilu.
Masterklas za učenike maturante obrazovnih profila kuvar, kulinarski tehničar
U petak 15.03.2024.godine u kabinetu kuvarstva škole održan je Masterklas za učenike maturante obrazovnih profila kuvar, kulinarski tehničar. Realizator Masterklasa je nekadašnjih učenik Škole, profesor veština u Viskoj hotelijerskoj školi u Beogradu, Mladen Pršić.
Tokom dvosatnog masterklasa, učenici su imali prilike da vide i aktivno učestvuju u pripremi specijaliteta primersko kuhinje koja im nije svakidašnja.