Sajam hrane i vina 2024 (Food Vision by Open Balkan 2024)

U skladu sa obrazovnim i vaspitnim ciljevima, prateći savremene tokove profesionalnog razvoja škole kao vaspitno – obrazovne ustanove čije je područje rada: ugostiteljstvo, trgovina i turizam, ali i načina bogaćenja znanja i veština učenika,  Ugostoteljsko – turistička škola sa domom učenika iz Vrnjačke Banje je bila gost na svečanom otvaranju Sajma hrane i vina 22.novembra 2024.g. Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i  Ministarstva prosvete, 52 učenika naše škole su i prisustvovala i učestvovala u različitim aktivnostima na ovoj manifestaciji. Sajam hrane je, pored državnih i evropskih zvaničnika, otvorio i prisutne ispred struke pozdravio Nikola Biševac, predsednik udruženja Junior Chef Club Serbia.

Učenici su pre svega imali prilike da prošire svoja znanja iz oblasti kulinarstva ali i da dobiju neophodne informacije, čuju lična razmišljanja i stavove svetski poznatih i iskusnih kuvara - ŠEFOVA, vlasnika prestižnih restorana u Evropi (prvog dana iz Italije), inovatora u organizaciji posla u ugostiteljstvu i turizmu. Bilo je zadovoljstvo prisustvovati master klasu na temu tradicionalne kuhinje koji je održao Cezare Batisti, master šef iz Milana a potom i master klasu i prezentaciji koju nam je prikazao šef Alesandro Negrini prenoseći lična iskustva i mišljenja o vrednostima, originalnosti i prednosti negovanja lokalne tj. kuhinje nekog kraja kao deo turističke ponude i autentičnosti. Učenici su se upoznali i značenjem ,,mišelinova zvezdica“, procedurom i koracima kojima se dolazi do nje kao prestičnom obeležju kulinarsog umeća. Posebnu čar prvog dana Sajma dalo je sasvim spontano nadmetanje učenika srednje škole iz Novog Sada i naše škole u poznavanju kulinarskih termina. Pobednik su, naravno, bili svi oni, kao simbol i budućnosti i Srbije i školstva i kulinarstva. Sa ciljem ostvarenja što svetlije budućnosti, učenici su imali prilike da posmatraju i prate takmičenje mladih šefova kuhinje – Best Young Chef (BYC) - na individualnom nivou, učenika visokih hotelijerskih škola Srbije koje je trajalo 1sat, a nakon toga i takmičenje šefova timova – Best Young Chefs Team (BYCT) – timsko takmičenje visokih hotelijerskih škola Srbije koje je trajalo 2sata i obuhvatilo pripremanje: predjela, glavnog jela i dezerta. Takmičenje je bilo uživo, učenici su pratili postupnost i veštine učesnika u pripremanju jela tokom takmičenja.

Bilo je to neverovatno i inspirativno iskustvo za sve učenike, posetioce ovog Sajma na kome su mogli da sretnu i nekadašnje učenike naše škole a sada profesore čiji su timovi učestvovali na takmičenju, kao i učenike - učesnike samog takmičenja. Mnogi od njih veruju da će biti deo ove ,,priče“ već sledeće godine kao učesnici takmičenja (FOOD VISION BY OPEN BALKAN 2025).