Projekat "Turizam – pasoš mira"

Ugostiteljsko-turistička škola sa domom učenika i ove godine nastavlja sa dobrom praksom prekogranične saradnje, druženjem i radom sa školama iz bivših republika SFRJ.

Ove godine odabrali smo da sarađujemo sa JU Srednjom mašinsko-saobraćajnom školom iz Mostara. Zašto baš Mostar? Zato što se u ovoj čudesnoj varoši ukrštaju svetovi koji se prepliću i u nama. Zato što ima beskonačan niz sunčanih dana uz beskonačnu zelenu reku, a iznad svega – luk mosta. Zato što je to grad Alekse Šantića i njegove "Lijepe Emine".

Saradnja naše dve škole baziraće se na projektu koji nosi naziv "Turizam – pasoš mira". Cilj projekta je da se učenici i nastavnici dve škole upoznaju, druže, razmene znanja i iskustva u radu, te na taj način steknu nova prijateljstva i dobiju priliku da putuju i vide neke druge kulture u svom okruženju. Učenici naše škole osmisliće turističke suvenire koje će učenici JU srednje mašinsko-saobraćajne škole potom izraditi. Ovo je jedna od predviđenih aktivnosti tokom projekta, a detalje ćemo uskoro osmisliti i upotpuniti druženje.

Za sada tročlani tim na čelu sa direktorom škole iz Mostara posetio je Vrnjačku Banju u periodu 29.08.-31.08. ove godine, a druženje do juče nepoznatih ljudi pretvorilo se u iskreno prijateljstvo. Direktori škola potpisali su Sporazum o saradnji, što je početak našeg zajedničkog rada.

Naša najveća želja je da ova saradnja izgradi čvrste temelje prijateljstva za sve mlade ljude sa ovih prostora.