Upis 2020


Poštovani učenici i roditelji,

Upis u prvi razred Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika možete izvršiti 9. ili 10.07.2020. godine u periodu od 8.00 do 15.00 sati dolaskom u školu ili elektronskim putem.

Konkurs za prijem dokumenata za Dom učenika je od 8. do 20.07.2020. godine. Svi zainteresovani za smeštaj u Domu treba da predaju dokumenta u navedenom terminu od 8.00 do 15.00 sati u kancelariji vaspitača u Domu učenika.

Dobro došli!

Zlato iz carskog Kremlja stiglo u Vrnjačku Banju

 

Nekako baš pred Novogodišnje praznike, kada je Moskva već bila okićena milionima svetlećih ukrasa i šarenim lampionima i kada su se ruske i strane kompanije utrkivale, koja će okititi najlepšu jelku na nekom od moskovskih trgova, na aerodrom Šeremetjevosletela je ekipa Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje.

Dolazak učenika i profesora Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika iz Vrnjačke Banje u Moskvu je, zapravo, nastavak saradnje između ove škole i Moskovskog obrazovanog kompleksa "Viktor Talalihin".

 Delegacija iz Rusije boravila je tokom jula meseca 2015. godine u Vrnjačkoj Banji, kada je potpisan sporazum o međusobnoj saradnji. Sporazumom je, između ostalog, precizirano, da će učenici škola, potpisnica sporazuma, nastupati na međunarodnim takmičenjima i učestvovati u međunarodnim konkursima, koji se organizuju u Srbiji, Ruskoj Federaciji kao i u zemljama Evropske Unije.

U Moskvi je 8. i 9. decembra održan Otvoreni šampionat iz oblasti gastronomije i usluživanja pod pokroviteljstvom Moskovske asocijacije kulinara. Šampionat je otvorila g-đa Tamara Šarova, predsednik Moskovske asocijacije kulinara, pozdravivši preko 200 učesnika Šampionata iz mnogih gradova Ruske Federacije, Belorusije, Italije, Francuske i Srbije, koji su se takmičili u 17 disciplina. G-đa Šarova je prenela gostima, novinarima, članovima žirija, učesnicima Šampionata i njihovim mentorima reči predsednika Putina, koje je uputio državnoj Dumi, podsećajući da je neophodno da se velika pažnja poklanja mladim naraštajima, a posebno unapređenju proizvodnih zanimanja. Sa bine, nakon bogatog kulturno-umetničkog programa, učesnike su pozdravili predstavnici Ministarstva trgovine i usluga grada Moskve, Moskovskog državnog univerziteta "Razumovski" i mnogi drugi.

 Šampionat je održan u Kremlju u Izmailovu, što je dodatno doprinelo svečanosti i uzbuđenju mladih stručnjaka i studenata.

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole Vrnjačka Banja nastupali su na ovom Međunarodnom takmičenju u tri discipline: Tematski sto, Karving – domaći zadatak i Karving – LIVE.

Carsko zlato za kraljevski sto

Mentor ugostiteljskim tehničarima Erić Nataši (IV-3) i Grujičić Đorđu (III-3) bila je nastavnik usluživanja Milutinović Jovanka. Učenici su postavili tematski sto "Večera na dvoru Nemanjića". Iz Srbije su doneli tanjire od oniksa, kopije srednjovekovnog posuđa, srebrni escajg i čaše za vino, osušeno lekovito bilje sa padina Goča, koje je ukrašavalo sto u vazi od poludragogo kamenja, dok su takmičari nosili odeću prilagođenu tom periodu. U ulozi viteza     -domaćina bio je Trnavac Pavle (I-2), turistički tehničar, čiji je zadatak bio da dočara brojnim posetiocima i članovima žirija duh tih dalekih vremena.

Posebno pažljivo je odabran meni: Kneževa zakuska (koziji sir, suva slanina, kajmak, svinjska pečenica, sušeno voće, luk), domaća pita sa zeljem, zečetina na srednjovekovni način i salata od kupusa i sremuša, Nemanjićeva kruška u sulcu od šumskog voća. Za vreme večere gosti bi konzumirali "Žilavku" iz manastira Tvrdoš, a zatim "Prokupac" iz manastira Ljubostinja.

Postavku stola, stručnost i izgled takmičara ocenjivao je petočlani žiri, koji je Nataši i Đorđu uputio više pitanja, jer se ruski način postavljanja stola i usluživanja gostiju znatno razlikuje od evropskog.

U velikoj konkurenciji u disciplini Tematski sto, žiri je jednoglasno dodelio zlatnu medalju učenicima Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika Vrnjačka Banja!

Učenik koji je branio boje Srbije i svoje škole u disciplinama vezanim za rezbarenje voća i povrća bio je Keljanović Aleksandar - majstor svog zanata, osvajač brojnih medalja na mnogim međunarodnim takmičenjima. Ovoga puta, u dalekoj Rusiji, prezentovao je svoje umeće u dve discipline, a u disciplini Karving – domaći zadatak osvojio je bronzanu medalju!

Posebnu Zahvalnicu organizator je dodelio Ugostiteljsko-turističkoj školi sa domom učenika Vrnjačka Banja i njenoj direktorki Jeleni Čeperković.

Čari ruske zime

Narednih sedam dana učenici su uživali u čarima ruske prestonice u društvu svojih vršnjaka, studenata Moskovskog obrazovnog kompleksa "Viktor Talalihin". Posetili su Crveni trg i pratili smenu počasne straže kod Večne vatre, zamislili želju na nultom meridijanu, obišli hram Hrista Spasitelja, izložbe na VDNH, Moskvarium, Univerzitet "Lomonosov"... Upoznali su moskovski metro, rusku kuhinju, uživali u sladoledu i kvasu. I da ne zaboravimo, Nataša je u Rusiji proslavila svoj osamnaesti rođendan, a njeni drugari iz moskovskog koledža priredili su joj pravo rođendansko veselje uz nezaobilaznu Napoleon tortu i Sovjetski šampanjac!

Nakon nekoliko master klasova, organizovanih u moskovskom koledžu na Dan otvorenih vrata, napravljen je zadnji zajednički snimak.

Nastavak edukacije i druženja u Srbiji

Naši partneri i naši novi prijatelji uzvratiće nam posetu tokom leta. Sa nestrpljenjem ih očekujemo u Vrnjačkoj Banji.

 

                                                                                                                                                                                               N.Zibrova-Đurakić

 

 slike 056

slike 057

slike 093