Недеља сећања и заједништва

Oсновне и средње школе у Републици Србији су од 7. до 10. маја 2024. године кроз различите активности обележиле Недељу сећања и заједништва, чији је циљ био одавање поштовања жртвама, подршка њиховим породицама, пријатељима и широј заједници. Министарство просвете сугерисало је школама да после годину дана од свирепих злочина у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, у Дубони и Малом Орашју, а седам месеци од страшног злочина у Нишкој Бањи, у Недељи сећања и заједништва, активно изразе поштовање према трагично прекинутим животима.

У  школи су одржане  одељењске заједнице у сваком одељењу у којем су се одељењске старешине, заједно са ученицима, подсетиле свих пожељних вредности које могу да превенирају поменуте стравичне злочине. На часовима редовне наставе, васпитним часовима у дому ученика и раду школских секција наставни рад је био прилагођен  промовисању вредности саосећања, човекољубља и заједништва. 

Поред тога, чланови ученичког парламента су израдили поучни постер који носи назив „Поступци актера школског силеџијства“. Овај постер направљен је на основу радионице у којој је коришћен садржај протокола за заштиту ученика од насиља, затим, на основу искуства самих ученика, као и савремених психолошких знања о томе колико је важно јасно уочити идеје, емоције и мотиве учесника догађаја насиља.  

На иницијативу наше Угоститељско – туристичке школе са домом ученика у близини извора „Језеро“ у Врњачкој Бањи оформљен је „Парк сећања“. У том делу врњачког парка ученици основних и средњих школа са територије општине Врњачке Бање, посадили су по једно дрво у име сваке школе, ради обележавања недеље сећања и заједништва. Намера је да се озелењавање овог дела врњачког парка настави у будућности, у свакој недељи сећања и заједништва.  Тај парк ће нас увек подсећати на њихову изгубљену младост и чуваће их заједно са нама од заборава...