Конференција на тему "Родна равноправност"

Ученици УТШ Врњачка Бања више од десет година, као активни чланови Федерације UNESCO клубова Србије, учествују у раду ове организације укључивањем у дебате, трибине, панел конференције, као и студијска путовања која се везују за посете културно-историјских споменика под заштитом UNESCO.

С обзиром на то да је већ две године специфична ситуација проузрокована пандемијом, клубови су свој начин рада прилагодили конкретним усливима, па је 16. октобра текуће године, у Паризу одржана Zoom конференција на тему "Родна равноправност".

Конференцју је организовао FORUM PARTAGE ET COOPERATION. Конференцијом су преседавали: Ардиума Сирма, Жили Шима, Силвиан Миклохун и том приликом учествовало је 20 земаља света док су четири земље су били посматрачи. Радни језици су били француски и енглески, а панелисти су били углавном одрасли. У редовима чланова младјих учесника нашла се и наша земља са неколико ученика посматрача и панелистом Давидом Зарићем, учеником II-3 разреда.

Давид је на изузетан начин изложио проблеме који постоје у нашој средини, а тичу се родне равноправности, изражавајући наду да ће у будућности положај жене бити знатно унапређен и побољшан и да ће њене вредности бити уважене и адекватно признате.

Давид је овом приликом показао изузетна функционална знања из енглеског језика као и јако развијене међупредметне компетенције: сарадњу, решавање проблема, комуникацију, дигиталну писменост и спремност за активно учествовање у друштвеном животу.

Координатори овог пројекта професори Данијела Васовић и Снежана Стевановић истучу да овога пута наставне активности нису биле дириговане са њихове стране, већ да су ученици и наставници успешно сарађивали, сваког трена се консутовали и размењивали идеје да би исходи пројекта били што квалитетнији и успешнији.

"Ученици су имали прилике да се упознају са проблемима које имају представнице женског пола у другим земљама и да изврше поређење и извуку закјучке какав је реалан положај жене у нашој земљи и шта ваља чинити да би се ситуација променила и она заузела право место у друштву."

Ученица II-3 разреда, Марта Радовановић је изразила да је са великим задовољством присуствовала видео конференцији и да је дошла до сазнања да представнице женског пола широм целог света немају положај који би заиста требало да заузимају на друштвеној лествици и да се заиста треба доста потрудити да жене добију право место у друштву.