Пројекат "Туризам – пасош мира"

Угоститељско-туристичка школа са домом ученика и ове године наставља са добром праксом прекограничне сарадње, дружењем и радом са школама из бивших република СФРЈ.

Ове године одабрали смо да сарађујемо са ЈУ Средњом машинско-саобраћајном школом из Мостара. Зашто баш Мостар? Зато што се у овој чудесној вароши укрштају светови који се преплићу и у нама. Зато што има бесконачан низ сунчаних дана уз бесконачну зелену реку, а изнад свега – лук моста. Зато што је то град Алексе Шантића и његове "Лијепе Емине".

Сарадња наше две школе базираће се на пројекту који носи назив "Туризам – пасош мира". Циљ пројекта је да се ученици и наставници две школе упознају, друже, размене знања и искуства у раду, те на тај начин стекну нова пријатељства и добију прилику да путују и виде неке друге културе у свом окружењу. Ученици наше школе осмислиће туристичке сувенире које ће ученици ЈУ средње машинско-саобраћајне школе потом израдити. Ово је једна од предвиђених активности током пројекта, а детаље ћемо ускоро осмислити и употпунити дружење.

За сада трочлани тим на челу са директором школе из Мостара посетио је Врњачку Бању у периоду 29.08.-31.08. ове године, а дружење до јуче непознатих људи претворило се у искрено пријатељство. Директори школа потписали су Споразум о сарадњи, што је почетак нашег заједничког рада.

Наша највећа жеља је да ова сарадња изгради чврсте темеље пријатељства за све младе људе са ових простора.